VÅREN

Vem lever och bor på vår gård? Hur möter vi de små djuren så vi kan utforska utan skada? Vad behöver de för att må bra? Att leva i samklang med naturen och allt levande gör att barnen utvecklas, hittar sammanhang och lär sig omsorg om varandra.

På våren planterar vi i kolonin. Morotsfröna är väldigt små så det är lite pilligt för barnen att få ner dem i jorden. Knoppis planterar solrosor. Alla fick varsitt frö att lägga i jorden. 

 

Sommar

Oj så varmt och soligt i vår trädgård! Det blev barfotalek med balansgång på däcket. 

För de yngsta barnen är det inte alltid så självklart att vara ute, utanför gården, i skog och mark. Vår uppgift är bland andra att väcka nyfikenhet och upptäckarglädje. Tillsammans och med förstoringsglas utforskade vi fler delar av stammen och hittade små små insekter.

Vi har grävt upp sista potatisen och barnen har varit med och hackat i köket. Från jord till bord! Vi lär oss att arbeta med kniv utan att skära sig.

 

Höst

Onsdagar har vi inriktning ”skapande”. Barnen får undersöka färger och former och olika material. Vi älskar att skapa! Ute som inne. Vi observerar höstlövens färger, former och storlekar. Barnen samlar löv och skapar höstkronor. 

Balansgång, samla stora löv och leta mask till igelkottarna. Titta till igelkottarna i deras vinterbo. Matsäcken åt vi inne, vi hade blivit så leriga.

Att sätta kroppen i rörelse, pumpa blod i musklerna, förbättra konditionen och samarbeta är syftena med dagens cykelutflykt.

 

Vinter

Äntligen SNÖ! Glädjen är stor. Stjärtlapparna åker fram.

Tisdagar är utflyktsdagar! Då går vi på äventyr i närområdet. Naturskolan ger många kluriga övningar som är kul att lösa tillsammans. Testa verktyg. Spik och hammare. De äldre barnen går i täljskola.

 

Inomhus

Riktigt stormiga dagar stannar vi inne. Det är spännande och härligt att leka inne, eftersom vi gör det så sällan.